4 grunnleggende regler for sikkerhet i kajakk

Sikkerhet er viktig innen jobb, men også når det handler om fritidsaktiviteter. Spesielt når det er en aktivitet som foregår på vannet, så gjelder det å være forsiktig og ta høyde for eventuelle ting som kan skje. Derfor er det noen grunnleggende regler som bør overholdes når du skal padle i kajakk. Faktisk er det fire regler som du bør kunne, og ikke minst huske, hver gang du eller familien skal ut på tur.

1: Vær sikker på at du kan komme deg opp i kajakken hvis du har veltet

Det kan skje for alle at man plutselig mister balansen og ender i sjøen. En bølge som treffer kajakken på feil måte er nok til at balansen ryker. Derfor er det viktig å øve seg på å komme opp i båten før man legger ut på tur. Det kan læres på kurs eller om dere er to som drar ut for å trene sammen. Mange lærer det også i et basseng hvor forholdene er rolige, men husk på at det kan være stor forskjell på å skulle komme seg opp i kajakken igjen når vannet er blikkstille og når det er bølger. Den mest vanlige metoden er åreposeredning og det er enkelt å søke etter instruksjonsvideoer på youtube. Men husk på at det må øves mange ganger, slik at du er sikker på at det går.

2: Nødvendig sikkerhetsutstyr

En annen viktig ting er sikkerhetsutstyret. En ting er en vest. Denne fås i mange ulike størrelser og former og det er viktig at den sitter godt, men at du samtidig kan bevege deg. En reserveåre er også nødvendig og denne bør være spent fast et sted under akterdekket. Skulle uhellet være ute og du mister åra, så blir det vanskelig å komme noe sted uten en reserveåre. Annet nødvendig sikkerhetsutstyr er en pumpe slik at du kan tømme kajakken for vann om du skulle ha veltet. Du bør også ha med en årepose slik at du kan komme deg opp i kajakken igjen hvis du har veltet. Dette er det mest nødvendige du må ha med deg på tur, spesielt om du er på tur alene.

3: Kle deg på etter forholdene

Det er stor forskjell på om du er ute og padler om sommeren eller når det er mer kjølig ute. Om sommeren når vannet er oppvarmet, så er det fint å kle seg lett. Husk på at når solen står høyt på himmelen, så blir strålene reflektert i vannet og det er enkelt å bli solbrent. Derfor bør du huske en god solkrem og ikke minst solbriller. Det kan også være en idé med en caps, spesielt inntil du har blitt vant med solen etter en lang vinter. Men om våren og høsten, hvor det kan være kaldt i vannet, så er det viktig med riktige klær og en våtdrakt kan være det rette å ha på seg om du velter og må bli liggende i vannet en stund. Om vinteren er det kun en ting som gjelder, og det er en god tørrdrakt. Når vannet er iskaldt, så er det fort et spørsmål om liv eller død om kroppen bli nedkjølt etter en tur i vannet.

4. Ikke padle langt fra land uten å ha gjennomført redningstrening

Når du akkurat har begynt å padle i kajakk, så bør du ikke padle for langt fra land. Skulle du miste balansen, så er det kort vei til redning og du kan i de fleste tilfeller gå inn til fast grunn. Når du har blitt mer komfortabel med padlingen og har gjennomført redningstrening, så kan du tenke på å begi deg litt lengre ut. Uansett, så bør man holde seg rimelig tett på land hvor det er mulig. Det kan selvsagt være nødvendig å krysse en innsjø, men er været dårlig bør man unngå dette.