Sikkerhet i kajakk

Når man skal være ute på vannet i en kajakk, så er det viktig å tenke på sikkerheten. En kajakk er ustabil og kan velte ved et uhell, om du blir overrasket av en bølge eller om du ikke har de nødvendige ferdighetene til å padle på sjøen. Derfor er det viktig å avpasse turene til hva du er komfortabel med og ikke undervurdere vær og vind. Når dere er en gruppe som padler sammen, så må man utvise forståelse og tilpasse turen etter den som er den svakeste padleren. Dere har et kollektivt ansvar og det kan fort gå galt om dere begynner å padle steder som ikke alle er trygge på. Det samme gjelder om du eller en i gruppen blir sliten, da er det viktig å snu eller stoppe for dagen hvis dere er på en lengre tur. En padler som er sliten har lettere for å gjøre feil og det kan bli skjebnesvangert.

Husk vesten

En av de viktigste sikkerhetsreglene når man skal padle er å bruke vest. Det finnes mange ulike typer vester i dag og derfor er det egentlig ikke noen unnskyldninger for ikke å bruke dem. Dager hvor det er varmt, f.eks. midt om sommeren, solen skinner og det er blikkstille på vannet, så kan den ligge i kajakken slik at du enkelt får tak i den. Men ellers bør den være på hele tiden og spesielt når det er barna som padler. Det er dog ikke likegyldig hvilken vest du bør bruke. Det er mulig å få kjøpt vester som har samme funksjon som de store gamle man brukte for i tiden, men som er tilpasset slik at du kan bevege deg enkelt og padle på ulike måter. Se derfor etter hvilket utvalg som finnes, slik at du og barna dine får den riktige vesten.

Det er ikke bare vesten som er viktig. Det er også annet sikkerhetsutstyr som er nødvendig i en kajakk samt rutiner som du bør kunne om uhellet er ute. En ting er at du har med en reserveåre og at denne er spent fast under akterdekket. Skulle du miste åra eller om den brekker, så kan det være svært vanskelig å komme seg til land uten en reserveåre. Alle kajakker har også et spruttrekk som gjerne brukes når det er litt bølger eller det er kjølig. Men det må kunne løsnes enkelt om du plutselig mister balansen og tipper rundt. Tenk om det ikke vil løsne seg, da risikerer man å bli hengende med hodet opp ned.

Varme og kulde

Når det er varmt og solen skinner så bør du huske på at solens stråler blir reflektert i vannet og du blir derfor raskere forbrent. Husk derfor å ha på deg en skjorte eller t-shirt til å begynne med og ha solbriller i en snor rundt nakken og solkrem. En caps kan også være en god idé til å begynne med inntil du igjen har blitt vant med sola. Alle disse små ekstra tingene er med til å gjøre turen enda bedre og de kan snilt være i en liten pose.
Om vinteren har vi en annen utfordring. Da er det gjerne kaldt og derfor viktig å holde seg varm. Spesielt om du skal på langtur i de nordlige strøk, så må du passe seg for ikke å bli kald. Det kan være skummelt å begynne å fryse slik at du rister eller får frysninger i føttene. Blir kroppstemperaturen for lav kan du ende med hypotermi og det er farlig, spesielt ute på vannet. Derfor bør du huske på ekstra varme klær og gjerne ha med seg ekstra skift om det skulle bli nødvendig. Om uhellet er ute om man velter, så gjelder det å få på seg tørre klær så fort som mulig.