Barn i kajakk

De fleste barn liker å oppleve spennende ting samt være med de voksne på ulike aktiviteter. En aktivitet som er fin å gjøre sammen som familie er å padle i kajakk. Og det viser seg at mange barn som har prøvd kajakkpadling liker det og opplever det som en morsomt. Samtidig er det fint at de får være ute og lærer å bli fortrolig med vannet i en tidlig alder. Dette er noe barn kan gjøre med den ene forelder eller begge. De kan også begynne å padle kajakk i en kajakklubb og på den måten lære teknikker og få mosjon på samme tid. Uansett så er det kjekt å la dem få være med i en tidlig alder, slik at de får ta del i mange opplevelser sammen med de voksne.

Dere bør derfor ta barna med ut i kajakken i en tidlig alder. Enten kan mamma eller pappa padle i en enmannskajakk og så kan den andre forelder ha med barnet eller barna i en toerkajakk. Har dere en havkajakk eller kan leie en, så er det den beste løsningen da disse er veldig stabile. En havkajakk er også såpass bred at det går fint an å ha med et mindre barn i sittebrønnen sammen med den voksne. Alternativt kan barn nummer to sitte i det midtre bagasjerommet (mellom sittebrønnene).

Tilpass turen til barna

Når man har med seg barn ut på tur, så er det viktig å legge turen til rette slik at det ikke blir for lange strekk. Dere bør derfor planlegge korte distanser og pauser med jevne mellomrom. Det er masser av ting å oppdage langs kysten, uansett om dere padler på havet eller i en fjord. Dere kan kose dere med god mat, kanskje fiske krabber eller se om dere kan finne andre spennende dyr i vannkanten. Etter en liten pause er barna klar til neste strekk og ivrige etter å komme til et nytt sted for å se hva de kan finne av spennende ting der. Skal dere på langtur, så syns barna helt sikkert det er morsomt å sove ute i telt. Med en havkajakk får dere god plass til det meste som trengs på turen av soveposer, telt og annet utstyr og samtidig vil kajakken bli enda mer stabil.
En av måtene barna lærer seg å padle kajakk er ved å la dem få prøve selv. Du bør derfor i en tidlig alder finne en mindre åre slik at de kan være med å hjelpe. Selv om de sjeldent holder takten og gjerne mister den i vannet et par ganger, så ikke bli sinna. Se på det som en del av læringen og plutselig padler de ved siden av deg i en egen juniorkajakk.

Kajakksport for barn

Barn bør ha svømmeferdigheter før de for alvor begynner å padle selv. Men det er ikke uvanlig at barn fra sju års alderen blir aktive i kajakklubber og jo flere man er sammen om å padle, desto morsommere er det. Når de har blitt «bitt» av padlingen, så finnes det flere veldig bra kajakker som er gode om man vil lære seg å padle raskt. Se etter merker som Pyranha og Sipre, disse produserer kajakker for barn mellom 7-12 år som er enkle å padle, men som på samme tid er raske og f.eks. kan brukes når de skal prøve seg på mindre konkurranser i klubben. I en klubb vil barna raskere oppnå gode ferdigheter og da kan dere komme av gårde hele familien. Det er tross alt morsommere når alle padler i egen kajakk.