Flattvannskajakk

Det har skjedd en stor forandring siden de første kajakkene så dagens lys på Grønland på 1700-tallet. De første kajakker ble produsert med et skjelett av hvalbein eller tre og kledd med selskinn og seilduk. Flere kajakker på Grønland produseres fortsatt på samme måten, etter gamle tradisjoner, men for oss vanlige folk har utvalget blitt mye større. Det finnes et enormt utvalg av kajakker i dag og dette skyldes blant annet at padling har blitt en veldig populær fritidsbeskjeftigelse for mange folk i Norge. Dette gjør at mange produsenter av kajakker ser på Norge som et attraktivt marked og dermed blir utvalget også mye større. Det er både fordeler og ulemper ved dette. Fordelen er at det finnes noe for enhver smak og til mange ulike typer bruk, men ulempen er også at det kan være vanskelig å velge den rette. Når du skal velge riktig kajakk, så bør du først finne ut hvor du skal bruke den. Det er nemlig stor forskjell på om du skal padle på elver, på åpent hav og om du skal padle fort eller på langtur. Er du i tvil, så lønner det seg alltid å spørre mer erfarne padlere om hva du bør velge.

En lett, men vanskelig kajakk

Som nevnt finner du kajakker til de fleste formål i dag, men siden de ikke er gratis er det viktig å velge riktig, da det er sjeldent vi kjøper to eller flere kajakker. En av de mest populære, spesielt for de litt mer erfarne padlerne, er flattvannskajakken også kalt racerkajakk. Som navnet tilsier så er dette en rask kajakk, smal og lett, og derfor kommer du fort av gårde når du padler med den. Den er mest velegnet til trening og turer på elver med stille vann og i konkurranser, om du ønsker å prøve krefter med andre padlere. Det er en kajakk som krever øvelse og den er derfor ikke egnet som kajakk for nybegynneren. Når man først har fått erfaring i andre kajakker, så er det veldig morsomt med denne raske kajakken.
Den brukes mye til langdistanseløp i Norge og en av typene kalles også for Gudenåkajakken, oppkalt etter det tradisjonsrike løpet, «Tour de Gudenå» i Danmark. Dette er fortsatt en flattvannskajakk, men modellen er litt bredere og mer stabil, noe som går utover farten. Til konkurranser er det krav om at kajakken må være inntil 5,2 meter lang og ikke smalere enn 50 cm.

Et par tips om flattvannskajakk

Uansett hvor du skal bruke en kajakk, så skal den alltid kunne flyte av seg selv. Noen kajakker blir bygd med vanntette skottvegger som tåler presset fra vannet og de fleste flattvannskajakker har solide flyteposer. Det er derfor viktig å sjekke at disse posene har tilstrekkelig med luft. Ikke noe man trenger å gjøre hver uke, men en gang om året er det greit å se etter. Det skjer også at de punkterer og da må de selvsagt byttes ut. Uten disse posene er det umulig å holde kajakken flytende om noe skulle skje ute på vannet. Noe annet man må tenke på er at om skroget blir fylt med vann, så blir det tungt og man må derfor ikke løfte kajakken etter cocpitkanten når det er snakk om en flattvanns-kajakk. Den må tømmes på vannet ved å trekke den inn til lavt vann og deretter snu den for tømming.