Grønlandskajakk

Når vi ser på kajakkens historie, så var den opprinnelig en eskimoisk fangstbåt. Det er derfor først og fremst områdene rundt Grønland og de arktiske strøkene i Nord-Amerika som var stedene man begynte å bruke kajakk. Det opprinnelige navnet for kajakken er qajaq, noe som betyr jegerbåt. En ekte qajaq er det vi kjenner som en havkajakk, men den er produsert med et skjelett av tre eller hvalbein og med et trekk laget av selskinn, seilduk eller annen egnet duk. De brukes den dag i dag til fiske og jakt langs den grønlandske kysten og i de dype fjordene. Det er faktisk en av de viktigste fangstredskaper på Grønland, i alle fall når vi ser på bruk blant de lokale innbyggerne, som bor i små fangstsamfunn på øst og vestkysten av Grønland.

Ulike kajakktyper

Det finnes mange ulike typer kajakker i dag. Vi kan nesten si at det finnes en kajakk til ethvert behov, men det er selvsagt sjeldent at folk har mer enn en eller maksimalt to kajakker. Derfor gjelder det å velge riktig type og vi har derfor sett på de ulike typene som finnes:

– Flattvannskajakk eller racerkajakk er velegnet til konkurranser og trening. Dette er en lang, smal og lett kajakk som ikke er produsert for grov sjø. Samtidig er det heller ikke en kajakk for dem som skal begynne på padling. Det er en kajakk som krever øvelse.
– Havkajakken er den perfekte kajakk for turer på sjøen, til ekspedisjoner hvor det kreves en del utstyr og når det er litt bølger. En svært stabil kajakk for alle.
– Skjærgårdskajakken er fin å bruke på innsjøer hvor vannet er rolig.
– Elvekajakken brukes til padling på elver og tåler litt. En kajakk for dem som liker å prøve seg på elver med litt fossefall og der hvor det er en del strømninger.
– Sist, men ikke minst, har vi Grønlandskajakken. Den er bygd på samme måten som de tradisjonelle kajakkene fra Grønland, men i dag er det vanlig at båtene leveres uten de mange fangstrelaterte redskapene som eskimoene bruker.

Ut på tur i en Grønlandskajakk

En grønlandskajakk er en solid kajakk, men den har en ulempe om du skal på en lengre tur. Det er lite med bagasjeplass i forhold til de mer moderne kajakker og dette skyldes primært at skjelettet av tre fyller en del. Derfor kan det være vanskelig å pakke effektivt. Når grønlendere bruker og brukte kajakken, så var det mest for å dra en dag på jakt og det var derfor ikke mye utstyr de trengte. Men når vi skal på tur i dag, så er det gjerne en del ting vi vil ha med på turen. Det er mulig å få plass til det meste, men det krever litt god vilje og ikke minst evne til å pakke på riktig måte. Tenk derfor over hva du virkelig trenger å ha med på turen, det skal ikke så mye til før du sparer 20-30 liter med plass. En annen ting du kan bruke for å spare på plassen er kompresjonspakkposer med ventil. Tyske Ortlieb produserer et genialt system som gjør deg i stand til å forvandle din sovepose til en liten pakke på 5 cm. Da er det ikke noe problem å pakke i en Grønlandskajakk.