Jakt og fiske fra kajakk

Det å fiske eller gå på jakt er en herlig måte å tilbringe tid ute i naturen på, men hvorfor ikke kombinere det med litt mosjon samtidig? Det er helt topp å padle i kajakk og bruke kajakken til å jakte eller fiske. Det var egentlig slik det hele startet da eskimoene, som de første, brukte kajakk. Selvfølgelig krever det at du har god kontroll på kajakken, men erfaringen kommer gjerne av å prøve. I løpet av kort tid vil du mestre det å fiske fra kajakken din eller jakte på fugler mens du sitter i båten. En fordel med en kajakk er at du kan flytte deg et godt stykke på kort tid og samtidig beveger du deg lydløst bortover vannoverflaten og kan komme tett på byttet.

Utstyr

Det finnes flere kajakker som er spesiallaget, slik at du kan fiske eller jakte mens du sitter i den, men du kan selvsagt også bruke en vanlig kajakk. Fordelen med de spesielle kajakkene er at de er flatere, kortere og bredere enn en vanlig turkajakk. De er ikke så raske å padle, men de er veldig stabile og denne stabilitet kan være en stor fordel når du skal bevege deg mens du holder kajakken rolig.

Når du skal fiske, så lønner det seg med sluk og spinnerfiske mens du sitter i en kajakk. Du kan da pilkefiske på bunn eller kaste som vanlig, men du bør bruke en fiskestang med hurtigkobling slik at du unngår å måtte rote unødig med snøre og sluk. Et tips er å bruke en middels kraftig, ni fots haspel med toppaksjon. Med en slik kan du kaste langt, selv mens du sitter i en kajakk. Når du skal ha fangsten om bord i kajakken så bør du bruke en liten hov. Denne kan du feste i en elastisk snor til kajakken. Gi fisken et kraftig slag med en kniv og legg den i «fangstposen» din.
En kajakk kan også brukes til noen former for jakt. Selvsagt kan du ikke jakte på elg fra en kajakk, men mindre kan også gjøre det. En kajakk er utmerket å bruke til å jakte på fugler og sel, om du er i områder hvor disse finnes. En fordel med en kajakk er at den kan bringe deg ganske lydløst til de riktige jaktplassene og du kan så enten skyte fra din plass i kajakken eller gå på land og skyte derfra.

Fuglejakt

Ønsker du å jakte på ender, så kan dette også gjøres fra en kajakk. Det er dog viktig at du tenker litt over hvordan du skal flytte på deg i kajakken, samtidig må du huske at det kommer rekyl fra geværet. Med en havkajakk ligger du mer stabilt, men det er også nødvendig å plassere seg riktig. Når du skal skyte, så bør du alltid skyte fremover eller på skrå. Om du fyrer av et skudd på tvers av båten, så er det en god sjanse for at du må svømme en tur. En annen mulighet er å legge seg inn mellom sivene slik at du kan ligge støtt.

Uansett om du ønsker å fiske eller jakte, så er det ikke noe ulovlig i dette fra en kajakk. Det eneste kravet som stilles er at du har et gyldig fiskekort om du skal fiske i en innsjø eller en elv. Når det gjelder jakt, så må du ha avlagt jegerprøve og betalt avgift for det gjeldende året. Du må også ha en gyldig fellingstillatelse, men ellers er det ikke noe som hindrer deg i å dra på jakt eller fiske med kajakken din.