Havkajakk

Når du skal finne deg en kajakk, så må du finne den riktige, den som passer til det du skal bruke den til. Det er det samme som hvis du skal begynne å jogge, så kjøper du heller ikke fjellsko og skal du gå på ski i marka, så er ikke slalåmski det første du kjøper. Skal du begynne å padle i kajakk, så må du også velge riktig og har du et ønske om å padle på sjøen, så er en flattvannskajakk ikke det du skal se etter. Det finnes selvsagt noen kajakker som passer bedre til flere typer bruk enn andre. Den nevnte flattvannskajakk er best der det er stille vann. Dette skyldes den runde formen, noe som gjør den ubrukelig når det er bølger. En havkajakk derimot kan brukes andre steder enn på havet. Den er solid når det er bølger og vind, men den kan også brukes på elven selv om det kanskje ikke går så fort som med flattvannskajakken.

En robust kajakk

En havkajakk er noe av det mest stabile og robuste som finnes i «kajakk familien» og den er bygd for å tåle tøffe forhold som hard vind og bølger. Den kan brukes uansett om du skal padle rundt de små øyene i Oslofjorden eller er på tur ved Svalbard. Den har de seneste årene også blitt en av de mest populære kajakktypene på markedet, nettopp på grunn av allsidigheten og det faktum at de er veldig sikre.

Denne kajakktypen er perfekt dersom du skal padle på sjøen og den har veldig gode egenskaper selv når det er bølger. Med sitt smale fordekk er det enklere å padle effektivt, slik at du kommer deg fremover i et godt tempo. Den har også et buet undervannskrog, som gjør at den svinger enkelt når du beveger roret. Kajakken har dessuten en vanntett lasteluke og skotter foran og bak. Enkelte modeller har enda en liten luke som kan brukes til ekstra drikke, kanskje en bit sjokolade og andre små gjenstander.

Den engelske og den amerikanske typen

Det finnes i utgangspunktet to typer havkajakker. Den ene er det som kalles den britiske typen og den andre er den amerikanske stillehavstypen. Den britiske modellen minner mest om en grønlandskajakk. Den har veldig gode egenskaper til sjøs og selv under ekstreme forhold har du en kajakk som er til å stole på. Denne type kajakk har som regel senkekjøl og ikke noe ror, du styrer derfor med årene, men mange produsenter av havkajakker velger å la deg bestemme selv om du vil ha ror eller senkekjøl. De er lette å manøvrere selv om det er bølger og du kan også utføre en eskimorulle uten store problemer.
Den amerikanske varianten likner mer på en fisk og har størst bredde rett foran sittebrønnen. Her får du som oftest en kajakk med ror og samtidig er denne typen veldig stabile, selv under forhold hvor det er store bølger. Du styrer roret med dine føtter og på denne måten er det enkelt å holde kursen selv om det er mye vind og bølger. Her kan du velge om du ønsker en stor sittebrønn, slik at du enkelt kommer deg inn og ut av kajakken, eller du kan gå for modellen hvor du er i tett kontakt med kajakken og sitter i en liten sittebrønn. Hvilken modell man skal velge når det gjelder disse havkajakkene er vanskelig å si og vil komme helt an på smak og hva man er vant med.